Bezglutenowa czekolada, dla wielbicieli słodyczy!
W obecnych czasach wiele osób cierpi na celiakię czy nietolerancję glutenu lub laktozy, a to wiąże się z różnymi ograniczeniami żywieniowymi. Jeśli lubisz słodycze, a cierpisz na tę przypadłość, czy oznacza to, że nie możesz więcej zjeść czekolady? Odpowiedź brzmi nie! Rynek wychodzi nam bowiem naprzeciw i możemy doświadczyć, jak smaczna jest czekolada bez glutenu. Sprawdźmy więc, czym jest gluten i jak wybierać czekolady bez tego białka!
Czym jest gluten?
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy oraz jej odmianach, ale również w życie czy jęczmieniu. Jego obecność powoduje odpowiednią konsystencję oraz smak produktów. Jednak część osób musi go unikać, ponieważ choruje na celiakię lub nie może przyjmować glutenu. U takich osób, gluten powoduje złe samopoczucie, bóle brzucha, wpływa negatywnie na odporność organizmu, ale także na wygląd zewnętrzny, ponieważ mogą występować różnego rodzaju wysypki alergiczne. W związku z tym trzeba odpowiednio dobierać jedzenie, by uniknąć tych negatywnych dolegliwości.
Bezglutenowa czekolada
Czekolada w czystej postaci nie zawiera glutenu, jednak w standardowych produktach dostępnych w marketach, zazwyczaj znajduje się ok. 10 lub 15 różnych składników, włączając w to sproszkowane mleko, wanilię czy różnorakie emulgatory, które mają za zadanie poprawić smak. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu ważne, abyś pamiętał, by zawsze przed zakupem jakiegokolwiek produktu, sprawdzić jego etykietę i zapoznać się ze składem. Choć w większości z nich nie powinna znajdować się mąka, producenci zazwyczaj zaznaczają, że produkt może posiadać śladowe ilości glutenu. Wynika to z występujących zanieczyszczeń krzyżowych, które polegają na przenoszeniu toksyn czy alergenów z jednych produktów na drugie. Warto także sprawdzać, czy dana marka czekolad ma odpowiednie certyfikaty, wskazujące na to, że produkt jest wolny od glutenu. Aktualnie rynek się otwiera i mamy w tym zakresie znacznie szersze możliwości, dlatego czekolada bez glutenu nie tylko jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach czy w osiedlowych sklepikach.
Czekolada bez laktozy i glutenu
W tym wypadku przed zakupem, również warto zapoznać się ze składem, ponieważ w produkcie mogą pojawiać się śladowe ilości zarówno glutenu, jak i laktozy. W takim razie, czy czekolada bez laktozy i glutenu istnieje? Zdecydowanie tak! Oczywiście sklepy ze zdrową żywnością, włączając w to sklepy internetowe, mogą pochwalić się największym wyborem, dlatego właśnie tam warto tam kierować swoje kroki. Jednak, kiedy akurat jesteś w supermarkecie i odczuwasz silną potrzebę na zjedzenie czekolady, zazwyczaj także tam możesz znaleźć coś dla siebie.
Co cię może zaskoczyć?
Producenci proponują coraz ciekawsze wersje smakowe również, jeśli chodzi o czekolady bezglutenowe. Na rynku dostępne są czekolady, które silnie działają na kubki smakowe. Przykładowo możemy spróbować czekolady białej z kiwi lub gorzkiej z mango czy koksem. Dla osób, które lubią nieco orientalne smaki, oferowana jest czekolada z algami i czarną solą lub gorzka z różowym pieprzem i nutką cynamonu oraz chilli. Każda z nich to oczywiście bezglutenowa czekolada.
Choć dieta osób nietolerujących glutenu i laktozy, musi się obejmować nieco inne produkty, niż te powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, to nie oznacza to całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Jak widać, możliwe jest nawet dobranie odpowiednich czekolad, które w swoim składzie nie będą zawierać glutenu lub laktozy. W tym celu zawsze warto wybierać czekolady, które posiadają certyfikat lub dokładnie czytać etykiety produktów.