Jak zapakować danie na wynos, aby nie straciło swoich walorów smakowych i bezpiecznie dotarło do klienta? Doskonałym rozwiązaniem są opakowania do zgrzewu, chętnie wykorzystywane przez restauracje, lokale gastronomiczne czy firmy cateringowe. Jakie są największe zalety takich pojemników? Podpowiadamy.
Stuprocentowo szczelne
O tym, jak ważne są szczelne pojemniki, z pewnością przekonał się każdy, komu kiedykolwiek rozlało się danie kupione na wynos. Niestety, nie wszystkie opakowania pozwalają na bezpieczne przetransportowanie jedzenia z restauracji do domu. Pudełka styropianowe czy wykonane z kartonu, choć mają niewątpliwie wiele zalet, ze szczelnością mają niewiele wspólnego. Nic więc dziwnego, że opakowania do zgrzewu cieszą się coraz większą popularnością. Są wykonane ze specjalnego tworzywa sztucznego, które można zgrzać folią, tworząc szczelne i całkowicie bezpieczne opakowanie. Nic nie ma prawa wylać się, a w przypadku pojemników złożonych z kilku komór – dania znajdujące się w poszczególnych przegródkach nie wymieszają się ze sobą nawet podczas transportu pełnego wstrząsów.
Solidne i wytrzymałe
Wyjątkowa szczelność nie jest jedyną zaletą opakowań przeznaczonych do zgrzewu. Są to pojemniki bardzo mocne, trwałe, odporne na uszkodzenia, stabilne i bezpieczne dla użytkownika. Nie odkształcają się i nie pękają nawet pod wpływem wysokich temperatur. Można więc wykorzystywać je do pakowania zarówno zimnych, jak i ciepłych potraw. Mocne tworzywo zapewnia również bezpieczeństwo na czas przewożenia czy przechowywania – pojemniki do zgrzewu zapewniają idealne warunki dla każdej potrawy.
Wygodne w użytkowaniu
W pojemniki do zgrzewu bardzo często pakowane są dania, które zabieramy ze sobą do domu. Nie zawsze uda się je dostarczyć w czasie, gdy jedzenie jest jeszcze ciepłe. Najczęściej konieczne będzie jego podgrzanie – i tu pojawia się kolejna zaleta pojemników do zgrzewu. Można je bowiem bez obaw stosować w kuchenkach mikrofalowych, bez konieczności przekładania dania na talerz czy do miski. Tworzywo, z jakiego są wykonane pojemniki do zgrzewu, nie wydziela żadnych zapachów, nie wchodzi w kontakt z żywnością nawet pod wpływem wysokich temperatur.
Sterylne i bezpieczne
Kolejną zaletą pojemników do zgrzewu jest fakt, że żywność w nich umieszczona i szczelnie zakryta folią jest chroniona przed wszelkimi drobnoustrojami i zanieczyszczeniami, jakie oddziałują na nią podczas transportu i przechowywania. Sterylne warunki to także gwarancja dłuższej świeżości – jedzenie zamknięte pod folią dużo wolniej się psuje i przez długi czas smakuje tak samo dobrze, jak w momencie pakowania. Dzięki pojemnikom do zgrzewu można kupić dania w restauracji czy innym lokalu gastronomicznym, a po ich otwarciu w domu cieszyć się idealnym smakiem i aromatem.